понедельник, 30 апреля 2018 г.

Fazol keřičkový a tyčkový /pěstování a sklízen

Rostliny na výšku neměří víc jak 40 cm, na záhonu poslušně stojí, aniž by vyžadovaly podpěru. Skvěle se hodí i do nádoby na balkón. Rostou jako z vody a navíc obohacují půdu o cenné látky.

Správný čas pro výsev

Semínka vyséváme od půlky května do začátku letních prázdnin do řádků nebo hnízd 2 až 3 cm hluboko. Už počátkem května vysévají náruživci, kteří si zeleninu rádi předpěstovávají na parapetu nebo ve skleníku. Mladé jedince pak stačí otužit a ke konci měsíce přesadit do volné půdy.
Semínka vyséváme od půlky května do začátku letních prázdnin do řádků nebo hnízd 2 až 3 cm hluboko.
FOTO: Adéla Taitlová, Právo
Méně pracný je přímý výsev na záhon. Začneme s ním až v půlce května, aby naše snažení nezhatil pozdní mrazík. Výsev keříčkových fazolí můžeme několikrát zopakovat a sklizeň si tak rozložit do delšího období.
Závěrečný termín výsevu by neměl překročit začátek července, jinak plody nestačí dozrát.

Jak vyséváme

Už po týdnu se nové rostlinky dychtivě prodírají z půdy na čerstvý vzduch. Podlouhlá oválná semínka prstem zatlačíme 2 až 3 cm hluboko do předem zkypřené zahradní zeminy. Vyséváme buď v odstupech 10 cm do řádků vzdálených od sebe asi 40 cm, anebo tzv. do hnízd po pěti rostlinách, která jsou od sebe asi 50 cm.
Už po týdnu se nové rostlinky dychtivě prodírají z půdy na čerstvý vzduch.
FOTO: Adéla Taitlová, Právo
Do každé jamky přijdou vždy dvě semínka. Ze dvou vzešlých semenáčů ten slabší opatrně vytrhneme. Zlaté pravidlo říká: vysej víc, než potřebuješ. To pro případ ztrát způsobených škůdci či slabší klíčivostí. Fazolky můžeme pěstovat i na balkónu. Čtyři rostliny na nádobu o průměru 30 cm jsou tak akorát.

Kdy začít sklízet?

K prvním signálům, že se blíží konec vegetace rostlin fazolu, patří žloutnoucí a opadávající listy. Lusky postupně zasychají, semena v luscích jsou úplně zralá, vybarvená a tvrdá. Stačí trochu zatřást rostlinou a uslyšíte jak v nich semena chrastí. Zvlášť při slunečných dnech sledujte úrodu fazolu pečlivě. Přezrálé lusky snadno pukají a semena z nich vypadávají do půdy.
menší sklizeň fazolí snadno vyluštíme ručněAť už toužíte po získání semen fazolu pro další pěstování a nebo sklízíte suchá semena na další kuchyňské využití, máte dvě možnosti. Úrodu fazolu, který sklízíte na suchá semena, můžete sklízet buď probírkou (to znamená, že sklidíte vždy jen suché lusky a ostatní necháte na rostlinách dozrát), nebo vytržením celých rostlin a dosušením lusků na chráněném místě. Druhá varianta se může hodit hlavně tam, kde nemáte možnost průběžného sledování, například zahrady, kam se dostanete pouze o víkendech. Při rozhodování, jestli je už ideální čas na sklizeň, byste měli zohlednit také na aktuální předpověď počasí. Je zbytečné dozrávající fazoly nechat na záhoně v deštivém počasí.