пятница, 29 января 2016 г.

ořechy vlašské -zpracovaní

Které látky skrývají 

Přestože mají ořechy vysoký obsah tuků, napomáhají snižovat rizika cévních chorob. Tuk je tvořen vysokým procentem ve stravě důležitých nenasycených tuků. Ořechový olej je bohatý na tokoferoly, které chrání jádro před rychlým zkažením a představují pro člověka velmi významnou nutriční látku. Jsou také důležitým zdrojem vitamínu E a  Omega-3 mastných kyselin. Mají proto nesmírný význam pro vegetariány, kteří nejedí ani ryby, neboť Omega-3 mastné kyseliny se vyskytují v rybím tuku.  
Ve 100 g ořechů je obsaženo: 60 g tuků, 18,5 g bílkovin, 170 mg hořčíku, 95 mg vápníku, 500 mg draslíku, 1,4 mg mědi, 3,0 mg manganu, 2,7 mg zinku. Dalšími prospěšnými látkami jsou vitamín B6 (pyridoxin) a B2 (riboflavin), tiamin a biotin (látka, která má pozitivní vliv na kvalitu nehtů a vlasů). Energie obsažená ve 100 g ořechů představuje asi 2820 kJ.

Vlašské ořechy

Rady při vylupování, uschování, použití jader i skořápek.
Optimální doba klácení ořechů
Ideální doba je, když začínají pukat slupky a ořechy začnou samy padat. Nemlátit do nich, když jsou zavřené, protože jsou nezralé a nepůjdou vyloupnout ze slupek.
Ořechy je nutné nejdříve očistit – umýt a dosušit a poté sušit při maximálně 25°C v jedné vrstvě na sítu. Při vyšší teplotě jádra zhořknou nebo budou mít palčivou chuť. Po uschnutí je uskladníme na teplém a suchém místě nejlépe v měkkých proutěných koších.
Ruce zbarvené od ořechů dohněda vyčistíme citrónem, potřísněnou látku se namočíme do teplé vody a vypereme v horkém octě.

Použití ořechových skořápek
Kromě klasických vánočních lodiček se svíčkami můžeme skořápky využít například tak, že je slepíme zpět do původního stavu, středem protáhneme stužku nebo nit a zavěsíme je jako dekoraci. Skořápky můžeme barvení pomocí sprejů, polepit sypkými kuchyňskými materiály například krupicí či mákem. Při slepování dvou půlek neodstraňujeme vnitřek skořápky, naopak při použití jednotlivých půlek uhladíme hrany pomocí kulatého pilníku.

Zpracování ořechů
Přidáváme – li do těsta nastrouhané ořechy, současně přidáme trošku prášku do pečiva.
Vyloupaná jádra nejlépe hned zpracujeme do jídla či cukroví, zbytek dáme do mrazáku nebo je naložíme do medu.
Cukroví z ořechového těsta, které má zůstat měkké, necháme jeden až dva dny v otevřené dóze, aby mohlo přijímat vlhkost ze vzduchu. Poté do dózy přidáme řez jablka nebo krajíček chleba a dózu zcela nedovřeme.
Vyloupaná jádra nejlépe hned zpracujeme do jídla či cukroví, zbytek dáme do mrazáku nebo je naložíme do medu.

Co s loňskými ořechy?
Ořechy z loňské sklizně stačí namočit i se skořápkami na 4 - 5 dní do osolené studené vody.

http://loskutak.nova.cz/clanek/hobby/vlasske-orechy.html